SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Radnik.rs: Jedan tender, dva ponuđača sa iste adrese


Omladinska zadruga “Tragač” i agencija za privremeno zapošljavanje “Auxilium Consulting”, koje se nalaze na istoj adresi u centru Beograda i imaju istog direktora, učestvovale su odvojeno kao ponuđači na tenderu Ministarstva odbrane za usluge omladinske zadruge u TRZ "Čačak", piše portal Radnik.rs

Mario Reljanović sa Instituta za uporedno pravo navodi da nije jasno zašto se radnici za ova radna mesta u Tehničko-remontnom zavodu "Čačak" angažuju putem posrednika, kada se tenderi ponavljaju svake godine i kada je očigledno reč o osnovnoj delatnosti poslodavca.

Posao je, kako navodi Radnik.rs, dobila agencija Auxilium Consulting.

Iz Ministarstva odbrane nisu odgovorili na pitanja ovog portala u vezi sa tenderom, odnosno kako se na istom tenderu mogu kao ponuđači pojaviti zadruga koja angažuje omladince do 30 godina i agencija koja se bavi iznajmljivanjem radnika.

Radnici preko agencije ili omladinske zadruge

Tehničko-remontni zavod „Čačak“ to jest Vojska Srbije, u okviru Ministarstva odbrane, raspisala je u martu 2021. tender za “usluge omladinske zadruge” procenjene vrednosti osam miliona dinara, a oznaka javne nabavke je Usluge obezbeđenja radnika u trgovini ili industriji.

Ovim tenderom, navodi Radnik.rs, naručuju se usluge autolakirerskih, farbarskih, elektromehaničarskih, metalostrugarskih, bravarskih i drugih radova. U specifikaciji tendera se navodi da se traže radnici, između ostalog, elektromehaničke struke, metalostrugarske, pa čak i inženjer mašinske struke.

Već na osnovu samog predmeta javne nabavke nejasno je kako bi se i zašto radnici koji stručno obavljaju zanatske i inženjerske poslove angažovali preko omladinske zadruge, navodi portal.

Prema Zakonu o zadrugama, studentsko-omladinske zadruge na organizovan način “obezbeđuju zadrugarima obavljanje privremenih i povremenih poslova kod privrednih subjekata u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast rada, a u cilju sticanja dopunskih sredstava za školovanje i zadovoljenje osnovnih socijalnih, kulturnih i drugih ličnih i zajedničkih potreba”.

Zadruge u tom smislu nisu profitne, već služe da članovi zadruga mogu lakše da pronađu posao dok su na školovanju. Omladinci preko studentsko-omladinskih zadruga zaključuju ugovor o privremenim i povemenim poslovima, i mogu biti starosti do 30 godina.

Ugovor o privremenim i povremenim poslovima radnicima ne obezbeđuje pravo na nedeljni i godišnji odmor, bolovanje i druga prava iz radnog odnosa, već je to ugovor koji se uglavnom zaključuje za sezonske poslove koji traju do 120 dana godišnje, podseća portal.

Na sajtu tehničko remontnog zavoda „Čačak“ navedeno da je on ustanova Vojske Srbije čija je osnovna delatnost tehničko održavanje i generalni remont sredstava borbene tehnike, uključujući i odgovarajuće pripadajuće sisteme, agregate i uređaje. Prema pisanju medija TRZ “Čačak“ se bavi i remontom i modernizacijom tenkova M84 domaće proizvodnje, piše Radnik.rs.

Za obavljanje poslova na spomenutom tenderu Tehičko remontnog centra „Čačak“ potrebna su izvesna stručna znanja i poznavanje zanata, što nije uobičajeno za poslove za omladince.

Tri ponuđača

Na pomenutom tenderu pojavila su se tri ponuđača: omladinska zadruga “Tragač”, agencija za privremeno zapošljavanje “Auxilium Consulting” i omladinska zadruga “Čačak” iz Čačka.

Omladinska zadruga “Tragač” imala je najpovoljniju ponudu, ali je tokom postupka ponudu povukla, pa je posao dobila agencija “Auxilium Consulting”, navodi portal.

Za razliku od studentsko- omladinskih zadruga, agencije za privremeno zapošljavanje sa radnicima zaključuju ugovor o radu, prema Zakonu o agencijskom zapošljavanju koji je donet 2019. godine. To znači da radnici angažovani preko agencije imaju pravo na odmor, bolovanje i druga prava iz radnog odnosa.

„Iz tendera se ne može zaključiti koliko radnika će biti angažovano, već je naveden samo broj sati koji je potreban za obavljanje određenog posla. Na primer, za usluge metalostrugarskih radova traži se 2.500 sati rada, što je oko 62 nedelje rada uz standardno radno vreme od 40h nedeljno, dok je recimo, propisan broj sati za pogonskog inženjera 1.8000 sati rada“, ukazuje Radnik.rs.

Inače, TRZ „Čačak“ je objavio isti tender 2020. godine, ali je obustavljen jer je primljena samo jedna ponuda omladinske zadruge “Tragač” koja je prelazila iznos procenjene vrednosti nabavke. Takođe, i 2019. godine isti tender je bio objavljen, a njegova tadašanja oznaka javne nabavke je bila usluga obezbeđenja osoblja uključujući i rad na određeno vreme. Na pomenutom tenderu je pobedila omladinska zadruga Čačak koja je na tenderu 2021. godine takođe bila ponuđač.

Dr Mario Reljanović naučni saradnik Instituta za uporedno pravo navodi da nije jasno zašto se ova radnici za ova mesta angažuju putem posrednika to jest omladinskih zadruga i agencija za privremeno zapošljavanje:

„Postavlja se pitanje zašto ta radna mesta nisu sistematizovana kada očigledno spadaju u osnovnu delatnost poslodavca i nisu privremenog karaktera imajući u vidu da se tenderi ponavljaju svake godine i da postoji ozbiljan broj radnih sati u toku godine“, navodi Reljanović.

Zadruga i agencija na istoj adresi

Na spomenutoj javnoj nabavci raspisanoj marta 2021. godine učestvovala je omladinska zadruga “Tragač” i “Auxilium Consulting” koje se, prema podacima Agencije za privredne registre (APR) nalaze na istoj adresi – Studentski trg 10 u Beogradu.

Osim toga, kao zakonski zastupnik i zadruge i agencije u APR-u navedeno je isto lice – Ljubomir Vidović.

Radnik.rs je u vezi sa ovim tenderom uputio pitanja Ministarstvu odbrane, omladinskoj zadruzi “Tragač” i agenciji “Auxilium Consulting” d.o.o.

Odgovor je stigao jedino od agencije, a u odgovoru se ističe da “Auxilium Consulting” posluje u skladu sa zakonima Republike Srbije.

U daljem odgovoru se navodi da ta agencija nije organ javne vlasti “da bi imao zakonsku obavezu da Vam odgovaramo na pitanja”

“Po kom zakonskom osnovu tražite takve informacije od Auxiliuma?”, piše na kraju odgovora.

Radnik.rs je nakon toga uputio agenciji objašnjenje da su pitanja poslata radi informisanja javnosti o temi za koju smatramo da je važna i da ne postoji zakonska obaveza da na pitanja odgovori. Nakon toga, odgovor na postavljena pitanja nije stigao.