SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Potrošeno 133 miliona KM na rizične javne nabavke


Urednik portala Pratimo tendere Slobodan Golubović je ukazao da su potrošena 133 miliona KM na rizične javne nabavke.
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji se obilježava svakog 9. decembra, predstavljen je izvještaj o antikorupcijskom monitoringu javnih nabavki.

Kako su saopćili iz Pratimo tendere, izvještaj predstavlja rezultate praćenja 5.426 postupaka javnih nabavki, ukupne vrijednosti 138.364.947 KM (bez PDV). Rezultati i analize prikupljenih podataka pokazuju, kako je navedeno, izrazite trendove koruptivnosti, diskriminacije i netransparentnosti u provođenju javnih nabavki:

    Elementi rizičnosti su utvrđeni u 88,68 posto praćenih javnih nabavki:

    Posmatrano kroz novčanu vrijednost, 96 posto potrošnje je rizično;

    Izraziti trend sklapanja direktnih sporazuma čime se izbjegava primjena transparentnijih procedura;

    Trend primjene pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja čime se ograničava konkurencija;

    Neblagovremeno i neadekvatno planiranje javnih nabavki te provođenje javnih nabavki bez usvojenog plana javnih nabavki kao zakonske obaveze;


    Diskriminacija ponuđača putem uslova definisanih u tenderskoj dokumentaciji.

"Mi govorimo o 133 miliona KM koja su potrošena na rizične javne nabavke", kazao je urednik portala Pratimo tendere Slobodan Golubović.

Najčešća uočena zloupotreba je, kako je istaknuto, nezakonito planiranje javnih nabavki.

"Modus operandi izvršenja ove zloupotrebe je različit, od toga da ugovorni organi ne objavljuju plan nabavki do toga da se ti planovi objavlju na kraju godine. Dakle, prvo se potroše sredstava pa se onda prividno prikažu u planu", istakao je Golubović.

"Cilj ovog projekta jeste da se građani direktno uključe u borbu protiv korupcije, jer se korupcija u Bosni i Hercegovini najviše osjeti na njihovoj koži. Građani su žrtve korupcije. Javne nabavke su jedan od glavnih izvora, generatora korupcije, što je sasvim i logično, jer je tu novac, tu su sredstva. Mi smo ukazali na one javne nabavke koje su rizične, tj. koje su podložne korupciji", izjavio je Eldin Karić, izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize.
Uz predstavljanje rezultata monitoringa, danas su uručene nagrade za dobre primjere iz prakse. Dodjeljena su priznanja "Zelena zastavica", kojima portal Pratimo tendere odaje simbolično priznanje javnim ustanovama, institucijama i preduzećima koja su iskazala dobru praksu u provođenju javnih nabavki.

Dobitnici "Zelene zastavice" portala Pratimo tendere su:

    Javno preduzeće za gradski prijevoz putnika Mostar Bus za zakonitu i dobru praksu planiranja javnih nabavki;

    Javno preduzeće Putevi Brčko za transparentnu i nediskriminatornu tendersku dokumentaciju;

    Gerontološki centar Banja Luka za zakonitu i dobru praksu praćenja realizacije ugovora.

Udruženje CRMA i portal Pratimo tendere provode aktivnost antikorupcijskog monitoringa javnih nabavki u okviru projekta "Podrška građanima u borbi protiv korupcije", koji realizuju CCI, Udruženje CRMA i Transparency International uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).