SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Opozicija: Budžet je presipanje iz šupljeg u prazno; Vučević: Novi Sad ne odustaje od investicija


Odbornici Skupštine grada usvojili su budžet koji će, nakon rebalansa, iznositi rekordnih 30,2 milijarde dinara

Gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je, uoči rasprave o budžetu grada, da je zadovoljan što će budžet biti rekordan, posebno u ovoj godini koja je krizna zbog epidemije korona virusa. On tvrdi da Novi Sad neće odustati od investicija.

“Novi Sad u jednoj od najtežih godina nije odustao ni od jedne bitne stavke u svom budžetu. Nismo smanjili ni jedno davanje, nismo odustali ni od jedne kapitalne investicije”, navodi Vučević.

Sa druge strane, predstavnici opozicije, SRS-a i DSS-a, rebalans budžeta okarakterisali su kao presipanje iz šupljeg u prazno i tvrde da se odustalo od velikog broja manjih investicija.

“Mi imamo najsiromašniji program uređivanja građevinskog zemljišta koji ja pamtim, a odbornik sam u Skupštini grada petnaestak godina. Dakle, imamo najveći budžet u istoriji grada, a imamo program uređivanja građevinskog zemljišta koji je skroman i preskroman”, kaže odbornik radikala Đurađ Jakšić.

Opozicija ukazuje i da se veliki deo novca izdvaja za plaćanje sudskih troškova. Gradonačelnik je potvrdio da se više od milijardu i po dinara daje na troškove za izgubljene sporove koje je imao Novi Sad, ali kaže da to nije sprečilo da se investicije nastave.

Međutim, iako se te investicije navode u budžetu, to ne znači da će biti i sprovedene, pošto je skoro kraj godine, a tenderi nisu završeni.

Na sednici nije bilo posebne rasprave oko tačaka i sve su usvajane vrlo brzo, što je praksa koja postaje normalna, jer SNS sa koalicionim partneriam ima veliku ubedljivu većinu od više od 70 glasova, dok opozicija ima tek šest odbornika SRS i DSS.