SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Odbijene žalbe, osumnjičeni za sporne javne nabavke u RS ostaju u pritvoru


Okružni sud u Banjaluci odbio je žalbe branilaca Branislava Zeljkovića, Slavka Bojića, Saše Markovića i Dragana Dubravca, osumnjičenih za sporne javne nabavke medicinske opreme u Republici Srpskoj (RS), i oni ostaju u pritvoru, saopšteno je iz ove pravosudne institucije. Iz Okružnog suda u Banjaluci je saopšteno da je Postupajuće vijeće Okružnog suda u Banjaluci donijelo rješenje kojim su odbijene kao neosnovane žalbe branilaca osumnjičenih čiji su inicijali B.Z, S.B, S.M. i D.D.
U saopštenju se navodi da je žalba Republičkog javnog tužilaštva, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Banjaluka, odbačena kao nedopuštena.

Okružni sud u Banjaluci odredio je 18. septembra jednomjesečni pritvor Branislavu Zeljkoviću, direktoru Instituta za javno zdravstvo RS, kao i ostaloj trojici osumnjičenih za zloupotrebe prilikom nabavki koje je Institut sprovodio.

Zeljković je uhapšen 16. septembra, dok su dan ranije u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova RS uhapšeni Saša Marković, direktor banjalučke turističke agencije „Travel for fun“, Slavko Bojić, direktor preduzeća „Procontrol“ iz Banjaluke koje se bavi elektro inženjeringom, konsaltingom i arhitektonsko-građevinskim djelatnostima i Dragan Dubravac, direktor firme "Promeding" iz Laktaša kod Banjaluke, koja se bavi trgovinom farmaceutskim proizvodima.

Institut za javno zdravstvo RS je od ovih preduzeća, po cijenama višestruko višim od tržišnih, vršio javne nabavke na početku pandemije, u martu i aprilu 2020. godine, prilikom čega je pribavljena protivpravna imovinska korist od oko 790.000 KM (395.000 evra).