SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Umesto rešenja za zagađen vazduh, softver od četiri miliona evra


Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda potpisao je ovog meseca ugovor o dodeli posla grupi kompanija, kojim će za nabavku mernih stanica i softvera za mernje kvaliteta vazduha platiti čak četiri miliona evra.

Umesto da vlast rešava problem zagađenja vazduha, ona nabavlja stanice i softvet koji će, po astronomskoj ceni, da nam kaže ono što već znamo, da je vazduh katastrofalan i da ubija, skreće pažnju Odbor za ekologiju Stranke slobode i pravde.

„Cela javna nabavka je sama po sebi sumnjiva, počevši od toga da je iznos neverovatan. Pokušavali smo, zajedno sa strukom da dokućimo šta bi to moglo toliko da košta, da napravimo računicu i saglasni smo da je iznos preveliki. A svakako je nepotrebno, jer i sa ovim merenjma koja za sada imamo, sasvim je dovoljno podataka da bi znali da je vazduh veoma zagađen i štetan, i da treba da se bavimo uzrocima zagađenja“, kaže za Danas potpredsednica Odbora za ekologiju SSP Dubravka Galić.

Tim novcem, kako dodaje, moglo je da se uradi više stvari da se stanje poboljša, da se radi na rešavanju problema velikih zagađivača.

„Dolazi zima i grejna sezona, ponovo će se javiti problem velikog zagađenja u Beogradu i širom Srbije. Već u prvom tromesečju godine, u mnogim drugim gradovima su prekoračene dozvoljene granice zagađenja, što PM česticama, što drugih. Ovde potrošena suma mogla je da se usmeri na rešavanje bar dela problema“, predlaže Galić i kao negativnu praksu navodi primer nedavnih akcija koje je sprovelo nadležno Ministarstvo, kada su u mestima širom Srbije deljeni kontejneri za smeće.

„Ta akcija je nedavno sprovedena, primer radi, u Žitorađi koja u okolini ima nebrojeno divljih deponija. Ova vlast ne radi ništa na rešavanju uzroka, već tek da se kaže da nešto radi“, napominje Galić.

Ona navodi da je pomenuti tender samo jedna u nizu spornih nabavki u institucijama beogradske javne uprave kao i javnim preduzećima.

„Na takav način često se nabavke nekome “nameštaju”. To je u praksi postao ustaljen način za izvlačenje novca iz budžeta i njegovo pogrešno usmeravanje“, zaključuje Galić.

Ugovorom od 17. avgusta ove godine se utvrđuje javna nabavka “mernih stanica sa programskim rešenjem za proračunavanje kvaliteta vazduha i predikciju zagađenja”, na osnovu čega će grupi izabranih ponuđača biti isplaćeno 396.531.000 dinara bez PDV-a, dok će sa porezom ta suma iznositi 475.837.200 dinara.

Prema ugovoru, koji može da se vidi na Portalu javnih nabavki, procenjena vrednost posla, bez oporezivanja, iznosi 396.666.666,67 dinara. Navodi se da je ugovor dodeljen grupi ponuđača koju čine tri firme: Intracom Telekom doo Beograd, Intracom S. A. Telecom Solutions sa sedištem u Atini i Ekomaks Solutions doo.

Protesti građana protiv MHE u Ušću i Ćićevcu

Kako Galić navodi, članovi ekološkh odbora SSP-a iz Beograda, Kraljeva i Kragujevca danas i sutra su u Ušću i Ćićevcu, kao podrška građanima koji protestuju protiv MHE.

„Proteste organizuju građani, mi ćemo ih samo podržati, kao i što smo u svakodnevnoj komunikaciji sa njima. Dobro je da je sve više građana svesno koliko je cela Srbija ugrožena zagađenjem i koliko rizika, štete i opasnosti ono nosi“, kaže Galić.