SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Nova ekonomija: Kožne rukavice i patike za komunalce Beograđani plaćaju 1,3 miliona evra


Grad Beograd je raspisao javnu nabavku za kupovinu uniforme za komunalne milicajce, a procenjeno je da će one koštati 157 miliona dinara, odnosno oko 1,3 miliona evra, piše Nova ekonomija

Nabavka je podeljena na dve partije – letnju i zimsku odeću i obuću za koju je predviđeno da će koštati 155,8 miliona dinara i službenu i zaštitnu opremu za koju je opredeljeno blizu dva miliona.

Uniforme za komunalne milicajce, koji su se tada zvali komunalni policajci, bile su nabavljane prethodnih godina u nekoliko navrata, ali za višestruko manje svote novca.

Tako su uniforme za komunalnu policiju u Beogradu 2015. godine koštale oko 15 miliona dinara, 2016. godine 7,8 miliona, a 2017. godine 26 miliona dinara.

Broj komunlanih milicijaca tokom godina nije znatno varirao, pa ih je 2015. godine bilo 311, kako je tada objavio Istinomer, a danas ih ima 320, dok zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavljuje da će ih sledeće godine biti 600.

Na pitanje Nove ekonomija zbog čega su sada uniforme desetinama puta skuplje, niko iz gradske uprave nije odgovorio.

Međutim, pre nedelju dana se oglasio Vesić koji je najavio ovu skupocenu nabavku i istakao da „unapred zna da će Grad Beograd biti napadnut zato što nabavlja uniforme“, kao i da želi da poruči da će se uvek ulagati „u opremu za obične ljude koji rade za grad“.

Za komunalne milicijace se nabavljaju zimske rukavice od jagnjeće kože, ali i patike koje gotovo identično odgovaraju Adidas modelima obuće. Plan je da se nabavi po 150 plitkih i dubokih cipela i 100 plitkih patika.

Osim obuće, planirano je da se, između ostalog, nabave i letnje i zimske jake, košulje, polo majice, čarape, kačketi, opasači, aktivni donji veš i slično.

Rok za podnošenje ponuda je 4. jun.