SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Nepoštovanje roka se neće tolerisati


Prošle nedelje gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da posle 1. juna Grad neće imati empatije za izvođače i kašnjene radova na Trgu, a sada, kada je i taj rok istekao kaže da će tražiti produžetak garancije i da nema raskida ugovora sa firmom „Bauvazen“. Objašnjava da italijanska kompanija kasni sa isporukom materijala i da će, prema dopisu koji je od njih stigao, ploče za Trg biti isporučene tek 10. jula.
Umesto najavljenih kaznenih poena i puštanja bankarske garancije zbog još jednog probijanja roka za završetak radova na Trgu kralja Milana, Grad će tražiti da garancija, za koju je sada rečeno da važi do 30. juna, bude produžena.

Po isteku garancije svaki dan će biti naplaćen po kaznenim poenima koji iznose 0,05 od ukupne vrednosti ugovora. - rekla je Sotirovski.

Kako je navela, u ponedeljak joj je dostavljen overen dopis od dostavljača materijala iz Italije, gde se navodi da ploče ne stižu na vreme zbog pandemije i zaraženih radnika.

U dopisu se navodi da ploče stižu 10. jula, jer poručeni material ne može da stigne ranije zbog zaraženih radnika. S obzirom da garancija ističe 30. juna a prema dopisu kompletan materijal stiže 10. jula mi ćemo tražiti produžetak bankarske garancije - navodi Sotirovski.
Toleranciju koju grad pokazuje prema izvođaču objašnjava time što kaže da bi raskid ugovora dodatno produžio radove.
Prema njenim rečima vrednost radova na Trgu je 230 miliona dinara, a ostalo je nepopločano još oko dve hiljade kvadratnih metara.

Vidim da se pojavljaju različite informacije i zlouotrebljavaju se neki mediji. Vrednost je 230 miliona i ni dinar više – kaže Sotirovski.

Nije navela kada će Trg i most biti završeni, ali kaže da će radnici, kada material stigne, raditi bez prekida 24 sata. Inače, ugovor o rekonstrukciji gradskog trga Niš je sa firmom „Bauvazen“ potpisao 2019. godine, a prvi rok za završetak bio je kraj 2020. Nakon toga, rok je tri puta produžen, a poslednji neispoštovan je 31. maj.

Iz Grada su ranije objašnjavali da dok se ne završi Trg ne može da bude završen ni Tvrđavski most, ali je istraživanje Južnih vesti pokazalo da za most sa firmom Termomont od 15. aprila nije ni bilo potpisanog ugovora. Iz Grada na pitanja kako je došlo do te situacije i da li je ugovor u međuvremenu potpisan nisu odgovorili.