SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Nenadić: Javne nabavke sve manje javne u Srbiji, primena zakona politička odluka


Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbije izjavio je da se smanjio broj raspisanih javnih nabavki i da je "samo politička odluka" da li će Srbija da primenjuje Zakon o javnim nabavkama ili neće

"Javne nabavke su sve manje javne u Srbiji i pored toga što su osnovni propisi usklađeni sa evropskim standardima", kazao je on na konferenciji "Javne nabavke i javno privatna partnerstva – između solidnih propisa i loše prakse".

Nenadić je ocenio da se „nedovoljno“ insistira na javnosti informacija o javnim nabavkama.

„Došli smo u situaciju da se u Skupštini Republike Srpske navode podaci koliko je Srbija platila vakcine protiv koronavirusa, a da građani Srbije nemaju taj podatak“, napomenuo je Nenadić.

Zloupotrebe kod javnih nabavki uglavnom ostaju neispitane i nekažnjene, naglasio je on, iako postoji Zakon protiv zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom, a tokom 2020. godine je prijavljeno 89 slučajeva.

Po njegovim rečima, javne nabavke su jedna od ključnih oblasti u procesu evrointegracija, jer je slobodno nadmetanje na tržištu „preduslov za normalno funkcionisanje bilo koje ekonomske zajednice“.

Rekao je da, pored toga da se objave pravila o javnim privatnim partnerstvima, nije moguće pratiti šta rade privatni partneri i da li oni poštuju ugovorne obaveze u celosti, kao što je slučaj sa izgradnjom naselja „Beograd na vodi“.

„Javnost ne zna kako se do neke saradnje došlo, i da li je ta saradnja isplativa“, dodao je on.

Novi zakon o javnim nabavkama je stvorio probleme u praksi, rekao je Nenadić, posebno jer je prag za spovođenje javnih nabavki „drastično podignut“.

Kao pokazatelj posledica novog zakona naveo je da je 2019. godine, kada je bio primenjivan stari zakon, bilo više od 5.000 oglašenih postupaka javnih nabavki mesečno, a sada je takvih oglasa skoro upola manje – nešto više od 3.000 mesečno.