SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

INVALIDI NE MOGU U POŠTU: Treći put za četiri godine oboren tender za izgradnju rampe za osobe u kolicima u Vrbasu


Društvo invalida Vrbasa (DIV) obavešteno je da je "Pošta Srbije" obustavila postupak javne nabavke za izgradnju rampe za osobe s invaliditetom (OSI) u svom objektu u ovom gradu

Predsednik DIV Dragan Janković napominje da je za četiri godine, koliko se osobe u kolicima bore za uklanjanje arhitektonske barijere na ulazu u poštu u Vrbasu, tender za postavljanje rampe za OSI oboren treći put. On ističe da je tako ponovo izigran Zakon o sprečavanju diskriminacije OSI, koji upozorava da je "zabranjena diskriminacija na osnovu invalidnosti u pogledu dostupnosti usluga i pristupa objektima u javnoj upotrebi.

Osim pošte, invalidima u Vrbasu su zbog nedostatka rampi nedostupne i druge javne ustanove, koje nisu u nadležnosti lokalne samouprave, poput banaka, apoteka...

- Na sve objekte, gde postoje barijere, u znak protesta nalepićemo oznaku: "Invalidima ulaz zabranjen" - kaže Janković.

"Pošta Srbije" je pokrenula postupak javne nabavke za izgradnju rampe u Vrbasu 30. juna ove godine, a na poziv se javilo preduzeće "Ekoenergetika" iz Beograda. Procenjena vrednost nabavke bila je 1,2 miliona dinara, a ponuda "Ekoenergetike" 1.196.658 dinara. Međutim, posle pregleda i stručne ocene ove ponude, "Ekoenergetika" je odbijena "zbog povrede integriteta postupka iz člana 23 Zakona o javnim nabavkama". Krajnji ishod bila je konstatacija da nije pribavljena nijedna prihvatljiva ponuda, što je Janković dočekao uz komentar da će se "pre neki Srbin popeti na Mesec, nego što će neko od OSI ući u vrbasku poštu".

- Tender se ruši kao da bi trebalo da se pravi vasionski brod, a ne platforma za invalide. Javna nabavka se u startu komplikuje da bi odbila ponuđače ili im se u dokumentaciji iznalaze propusti samo da bi tender propao. Rukovodstvo "Pošte Srbije" neprekidno ponavlja kako preduzeće dobro posluje, pa je neshvatljivo kako ne može da se napravi rampa za OSI, jer je to nevelika investicija. Po proceni naših članova, vrednost nabavke je "naduvana" do 1,2 miliona, jer posao vredi 200.000-300.000 dinara - ističe Janković.

- Sa zahtevom da nam izgrade rampu, obraćali smo se i "Pošti Srbije" i direktno i posredstvom poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, ali je odgovor uvek bio da će to uskoro biti urađeno. Pošto smo istrošili sve zakonske mogućnosti, preći ćemo na prikupljanje potpisa za peticiju, a uz podršku građana nameravamo i da blokiramo poštu.