SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Grad "zaglavio" s tenderima za gradnju sportskih terena, jedan ne može da završi pa započeo drugi


Novosadska uprava već nekoliko meseci bezuspešno pokušava da sprovede javne nabavke za gradnju nekoliko dečijih igrališta, teretana i dva terena za basket, saznaje 021.rs.

Ovi tenderi su neuspešni zbog ulaganja prigovora na postupak Republičkoj komisiji za zaštitu prava ponuđača, nepotpunih ponuda i drugih razloga.

Tender pod imenom "Nabavka i ugradnja opreme i podloge za dečija igrališta i teretane na otvorenom" je raspisan krajem marta, ali do danas nije završen jer je bio podnet prigovor koji je Republička komisija odbila. Novi rok za dostavljanje ponuda za ovaj posao vredan 45,8 miliona dinara bez PDV-a je 16. avgust.

U ovoj nabavci Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) traži ponuđača koji će da sagradi i uredi četiri veća i četiri manja dečija igrališta i jedno igralište za osobe sa invaliditetom. Takođe, predviđeno je i opremanje 10 lokacija sa multifunkcionalnom spravom za vežbanje pod imenom "Street workout", dok će se na tri lokacije nalaziti multifunkcionalne sprave za vežbanje pod imenom "Fitnes za mlade".

U tenderskoj dokumentaciji nisu navedene lokacije gde će se graditi ova igrališta i teretane na otvorenom, što nije ni obrazloženo, ali su evidentno poznata službama UGZI-a jer se u tehničkom opisu radova navodi da je potrebno poseći nekoliko stabala, uz neophodno uklanjanje panjeva.

Ova nabavka je pre prigovora imala i veliki broj pitanja potencijalnih ponuđača u vezi sa uslovima iz tehničke dokumentacije, tako da je bilo i više izmena.

Takođe, gradska uprava ima problem i sa još jednom nabavkom koja se vodi kao "Uređenje sportskih i rekreacionih terena i igrališta". Mada se po imenu tendera čini da su u pitanju neki veći i obimniji radovi, kada se pogleda konkursna dokumentacija vidi se da se radi o gradnji samo dva terena za basket.

U dokumentaciji u koju je 021.rs imao uvid nije navedeno gde će se nalaziti tereni i samo je napisano da će se o tome odlučiti naknadno, iako se u specifikaciji radova vidi da će biti uklonjena četiri panja ili korena, što nagoveštava da su lokacije već poznate.

Zanimljivo je da se kao obrazloženje za nenavođenje lokacija daje rogobatno birokratsko obrazloženje u vidu rečenice koja glasi: "Odabir lokacija izvršiće se po kriterijumu stepena brojnosti korisnika, na atraktivnim lokacijama grada sa velikim potencijalima za igru i posetu velikog broja rekreativaca svih generacija".

Dok lokacija ova dva basket terena ostaje misterija, poznato je da UGZI nikako ne uspeva da dogovori njihovu gradnju.

Prvi pokušaj je bio u martu kada je raspisana prva nabavka, ali je ona poništena 19. maja jer nije bilo ispravnih ponuda. Pristigle su dve ponude i to firmi "Maraton LDT" iz Mačvanske Mitrovice i "KLM inženjering TM" iz Novog Sada sa podizvođačem "Graditelj NS", odnosno "Pejkom" i "Geo-janja" iz Beograda i "Simnkon" iz Kragujevca, ali su obe bile neispravne zbog nedostataka u dokumentaciji.

Potom je manje od mesec dana kasnije, tačnije 8. juna, raspisan novi tender. Međutim, on je zaustavljen 23. jula nakon ocenjivanja ponuda, jer je podnet prigovor za zaštitu prava ponuđača. Kako se može videti iz dokumentacije, Komisija je nakon otvaranja ponuda posao dodelila grupi izvođača koju čine "D Sport system" i "Godea Company" iz Novog Sada i "Kuerk" iz Beočina.

Oni su dali rok za izvođenje radova od 60 dana i cenu od 6,7 miliona dinara sa PDV-om. Druga, odbijena ponuda, stigla je od firmi "Maraton LDN" iz Mačvanske Mitrovice, "Pejkom" iz Beograda i "Geoplan-Srem" iz Sremske Mitrovice, a odbijena je zbog više cene. Oni su dali rok od 60 dana za radove i cenu od 7.7 miliona dinara sa PDV-om.

Ova nabavka dva terena za basket je sada zaustavljena dok se komisija u Beogradu ne oglasi, što može da potraje i mesecima.

Po svemu sudeći, gradskoj vlasti je važno da sagradi dva terena za basket, pa su raspisali još jedan tender pod nazivom "Uređenje sportskih i rekreacionih terena i igrališta". Oglas je objavljen 21. jula i dokumentacija je skoro 100 odsto istovetna dvema već pomenutim nabavkama.

Vrednost ovog tendera je ista, odnosno 6,5 miliona dinara bez PDV-a, a rok za dostavljanje ponuda je 9. avgust. Ukoliko ovaj put Grad bude imao više sreće sa postupkom, Novi Sad će dobiti dva terena za basket, a kako se radi o istovetnoj nabavci kao ona koja je stopirana zbog prigovora, možda Grad odustane od prvog postupka.

Problemi sa tenderima za igrališta postoje već neko vreme. UGZI je tako tek krajem 2020. uspeo da posle gotovo godinu dana završio tender za gradnju 10 dečijih igrališta i teretana na otvorenom. Ova igrališta su uglavnom i sagrađena u proteklih nekoliko meseci na više lokacija u Novom Sadu.