SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Vodovod Smederevo u 100% uzrokovanih nabavki pokazao nepravilnosti


Izveštaj o sprovedenom postupku revizije kod naručioca Vodovod Smederevo je pokazao da kod nabavki ugovorene vrednosti 82,7 miliona dinara postoje značajne nepravilnosti

U nekom od prethodnih tekstova govorili smo o tome koji je značaj dobrog Internog akta, kada se radi o javnim nabavkama, a ova izvršena kontrola to i pokazuje. Odredbama pravilnika kojim se bliže uređuje postupak javnih nabavki unutar ovog naručioca nisu određeni rokovi izrade i donošenja plana javnih nabavki, zatim pravila postupanja u vezi sa izmenom ugovora, nije uređen način obezbeđivanja konkurencije za nabavke na koje se zakon ne primenjuje, nije do kraja definisan postupak, rokovi izrade i način podnošenja izveštaja o izvršenoj kontroli, što nije u skladu sa Pravilnikom o sadržini akta kojim se bliže uređuje postupak javne nabavke unutar naručioca.

Pored toga, u uzorkovanim postupcima javnih nabavki koje čine: jedan pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda, četiri postupka javnih nabavki u otvorenom postupku i četiri javne nabavke male vrednosti utvrđene su nepravilnosti u primeni Zakona o javnim nabavkama.

Ni za jednu uzrokovanu nabavku revizorima nisu prezentovani dokazi o načinu utvrđivanja procenjene vrednosti javne nabavke, iz kojih bi se mogli uveriti da je procenjena vrednost javnih nabavki zasnovana na stvarno sprovedenom ispitivanju, istraživanju tržišta predmeta javne nabavke, koje uključuje proveru cene, kvaliteta, perioda garancije, održavanja i slično i koja je validna u vreme pokretanja postupka. Takođe, u odlukama o pokretanju postupka nisu navedeni okvirni datumi u kojima će se sprovoditi pojedinačne faze postupka javne nabavke.

U određenom broju nabavki naručilac nije objavio oglase o javnoj nabavci, konkursnu dokumentaciju i Odluku o dodeli ugovora na svojoj internet stranici.

U pojedinim konkursnim dokumentacijama vršeno je pozivanje na standarde a nisu uvek navođene reči „ ili odgovarajuće“, sa ponuđačima je zaključen je ugovor koji ne odgovara modelu ugovora iz konkursne dokumentacije, a rešenje o obrazovanju komisije za sprovođenje postupka javne ne sadrži broj javne nabavke, takođe, izjava da članovi komisije za javnu nabavku nisu u sukobu interesa nosi broj javne nabavke.

Najveća greška koja je zapažena kod pregovaračkog postupka jeste što naručilac nije vodio poseban Zapisnik o otvaranju ponuda već je podatke o primljenoj ponudi i pregovaranju uneo u Zapisnik o pregovaranju, a obaveštenje o zaključenom ugovoru je objavljeno na Portalu javnih nabavki nakon proteka roka propisanog zakonom.

Primećujemo da pored formalnih grešaka rad ovog naručioca prate prekoračenja vrednosti ugovora, prekoračenje rokova, i uopšte nepostupanje u skladu sa konkursnom dokumentacijom, korišćenje specifikacija i uslova za učešće koji su diskriminatorski i dovode ponuđače u nejednak položaj.

Istražujemo za Vas i predstavljamo Vam tuđe greške, kako ne biste morali da učite na svojima!

Želimo Vam zakonite javne nabavke i izveštaj Državne revizorske institucije bez preporuka!