SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

U Valjevu sporni rančevi za đake prvake


Kako prenosi lokalni portal kolubarske.rs, đaci prvaci grada Valjeva nosiće skuplje rančeve od ponuđenih, obzirom da je ugovor o javnoj nabavci i pored kriterijuma najniža cena dodeljen ponuđaču sa skupljom ponudom
Na javnu nabavku – nabavka poklona za đake prvake javile su se dve firme – valjevska SZR Garfild, sa ponudom od 823.200 dinara, i beogradska firma Tora komerc sa ponudom od 323.400 dinara. Komisija za javne nabavke, Aleksandar Đurić, Slađana Bulatović i Ivan Beljić, je predložila gradonačelniku da prihvati Garfildove rančeve koji su za pola miliona dinara skuplji od rančeva Tore komerc.

Kako je obrazloženo u Odluci o dodeli ugovora, ugovor je dodeljen valjevskoj zanatskoj radnji jer je beogradska firma "odustala od daljeg postupka javne nabavke".

kako navode kolubarske.rs, "da je javna nabavka rančeva za đake prvake bila od samog početka sumnjiva videlo se na otvaranju ponuda, gde je Garfild dostavio ranac sa oštampanom prednjom stranom, (grb Valjeva, ispisano đak prvak, Valjevo, slova, brojke...) iako to nije bio uslov tendera, jer je u tehničkoj specifikaciji precizirano da prednja strana treba da bude sa full color štampom, a naručilac će pripremiti idejno rešenje za štampu."

kako je Tora Komerc dostavila ranac bez oštampane prednje strane, Grad je nakon otvaranja ponuda, a pre odluke o dodeli ugovora, od Tore Komerc zatražio da dostavi ranac sa full color oštampanom prednjom stranom na kojoj će biti grb Valjeva, ispisano đak prvak, Valjevo, slova, brojke.
Reč je o navodima koje naručilac nije isticao u konkursnoj dokumentaciji prvobitno.

Portal prenosi da Tora Komerc u traženom roku nije dostavila oštampani ranac zbog, kako su naveli, "loše kalkulacije prilikom davanja ponude, odnosno, da je njihova ponuda zasnovana sa štampom dimnezije 10x10 cm, a ne preko cele prednje strane ranca, te da iz tih razloga odustaje od daljeg postupka javne nabavke".

Ne zalazeći u izvorni tekst, napominjemo da, shodno Zakonu o javnim nabavkama, naručilac nema pravo da menja uslove iz konkursne dokumentacije, posebno ne nakon isteka roka za podnošenje ponuda, odnosno, da odbije ponudu koja ne ispunjava izmenjene uslove.
U ovakvim situacijama grubo je povređen Zakon o javnim nabavkama na štetu ponuđača čija je ponuda odbijena usled neispunjavanja uslova koje je naručilac izmenio nakon održanog otvaranja.

Samim tim, ujedno se baca sumnja na ispravnost i objektivnost samog postupka nabavke.