SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Tender za kupovinu novogodišnjih ukrasa kićen za jednu firmu


Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta Novi Pazar raspisalo je tender vredan 1,5 miliona dinara za kupovinu novogodišnje dekorativne rasvete, objavljeno je na portalu Uprave za javne nabavke

Tenderskom dokumentacijom, u koju je radio „Sto plus“ imao uvid, planirana je nabavka 40 svetlećih ledenica i osam svetlećih zvezda kompanije „Blachere Illumination“, kao i po jedan ukras istog proizvođača zavedenog samo kao „3D motiv“, uz specifičnu šifru i dimenzije, bez objašnjenja o kakvom ukrasu se radi.

Pretragom interneta, te „3D motive“, istog proizvođača, sa identičnom šifrom, traženim dimenzijama i težinom, novinari tog radija pronašli sz u katalogu kompanije „Ilumina“ iz Novog Sada, u oblicima ukrasnog Deda Mraza i medveda.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić kazao je radiju „Sto plus“ da je Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta zadovoljilo formu time što je omogućilo ponuđačima da ponude odgovarajuće ukrase, ali da je pitanje da li je to faktički i moguće jer se verovatno radi o zaštićenom dizajnu.

„Samim tim, svi drugi potencijalni proizvođači ukrasa su unapred eliminisani i bilo ko od njih bi mogao da pokrene postupak zaštite prava pre isteka roka za podnošenje ponuda i da ospori konkursnu dokumentaciju. Na takvu mogućnost bi trebalo da ukaže i interni revizor javnog preduzeća, kao i Skupština Novog Pazara kao osnivač“, rekao je Nenadić.

On je dodao da je Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta moralo da izvrši analizu tržišta i da utvrdi i objavi da je upravo taj oblik ukrasa najprikladniji za Novi Pazar.

„Ukoliko tržišni uslovi to dozvoljavaju, najprikladnije bi bilo da lokalne samouprave imaju stručnu komisiju ili da organizuju konkurs za dizajn ukrasa, pa da posle toga otvore nadmetanje između proizvođača, ali pravovremeno, kako bi što veći broj njih mogao da se pripremi“, istakao je Nenadić.

Ovo je treći, ujedno i najvredniji, tender za kupovinu novogodišnje rasvete u poslednjih nekoliko godina u Novom Pazaru.

Prvi je sproveden krajem 2015. godine , bio je vredan preko 800.000 dinara i na njemu je pobedila kompanija „Maxvell group“ iz Beograda. Druga nabavka, vredna oko 600.000 dinara, bila je krajem 2017. godine, a posao je dodeljen firmi „GT light“ iz Užica.