SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Šta rade komšije?


Dva konzorcijuma grade kanalizacionu mrežu
Najpovoljnije ponude za izgradnju 19 kilometara sekundarne kanalizacione mreže u glavnom gradu dali su konzorcijum "Toškovići" - "Tehnoput – MNE" Podgorica za Partiju 1, u iznosu od 1.838.524 eura, dok je za Partiju 2 najpovoljnija ponuda konzorcijuma "AG. Infoplan" Nikšić - "Eurozox" Danilovgrad u iznosu od 1.498.074 eura, saopštili su iz Vodovoda i kanalizacije.

U vodovodu i kanalizaciji ističu da su, nakon što je uspješno završen pretkvalifikacioni proces za izgradnju sekundarne kanalizacione mreže u okviru Projekta sakupljanja, prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda Podgorice, stvorene pretpostavke za početak relizacije ove komponente cjelokupnog projekta vrijednog više od 3,3 miliona eura.

Kako ističu u Vodovodu i kanalizaciji, pretkvalifikacioni proces je imao za cilj da provjeri tehničku i finansijsku sposobnost kompanija za izvršenje ovog obimnog posla.

"Podsjećamo da su prethodno Komisiji za javne nabavke dostavljene tri ponude od strane kompanija: MPP 'Jedinstvo' Sevojno, konzorcijum 'Toškovići'-'Tehnoput – MNE' Podgorica i konzorcijum 'AG. Infoplan' Nikšić - 'Eurozox' Danilovgrad. Obzirom na kriterijume koje su definisane tenderom, najpovoljnije ponude dostavili su konzorcijum 'Toškovići' -'Tehnoput – MNE' Podgorica za Partiju 1 u iznosu od 1.838.524 eura, dok je za Partiju 2 najpovoljnija ponuda konzorcijuma 'AG. Infoplan' Nikšić - 'Eurozox' Danilovgrad u iznosu od 1.498.074 eura. Komisija će u narednom periodu dodatno provjeriti ispravnost dostavljenih ponuda o čemu će javnost biti naknadno obaviještena. Nakon potvrde od Njemačke razvojne banke (KFW) potpisaće se ugovori i krenuti u izgradnju ovog projekta," ističu u Vodovodu i kanalizaciji.

Komponenta 6 Projekta sakupljanja, prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda Glavnog grada Podgorica, odnosi se na izgradnju oko 19 kilometara sekundarne kanalizacione mreže.

Kako napominju u Vodovodu i kanalizaciji, osnovni cilj ove komponente je povećanje priključenosti na sistem fekalne kanalizacije, kako bi se sistem učinio što održivijim u ekonomskom smislu, a ujedno i riješio problem izlivanja septičkih jama kod velikog broja domaćinstava.

Projekat je direktno usmjeren na priključenje i uvođenje u sistem više od 1.500 domaćinstava, sa područja u širem gradskom jezgru (Konik, Vrela Ribnička, Zagorič, Masline, Murtovina, dio Momišića, Zabjelo i Zlatica) na fekalnu kanalizacionu mrežu.