SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Ponuđači žele da ponude avio karte po ceni od 0 dinara?


Služba za poslove gradonačelnika grada Niša sprovodi nabavku avio karata
Predmetna nabavka je na Portalu javnih nabavki objavljena 14.03.2019. godine, sa procenjenom vrednošću od 750.000,00 dinara. Uvidom u objavljenu dokumentaciju, uočili smo zanimljivo pitanje potencijalnog ponuđača:

"Da li najniža ponudjena cena može biti 0 (nula)?
Koliko maksimalno dana može da važi ponuda (s obzirom na to da je jedan od kriterijuma prilikom izbora ponude)?“

Naručilac je na ovo imao spreman odgovor:

"Ponuđač ne može kao ponuđenu ukupnu cenu usluge obezbeđenja avio karata za službena putovanja u inostranstvo iskazati cenu od 0,00 dinara, imajući u vidu da je u pitanju javna nabavka usluge i zaključenje ugovora o javnoj nabavci usluge, koji je teretni ugovor, odnosno kod koga jedna strana daje naknadu za korist koju dobija od druge strane. Odredbe Zakona se ne primenjuju na pribavljanja po osnovu besteretnog pravnog posla, npr. ugovor o poklonu.

Međutim, ponuđač može da, za jediničnu cenu usluge posredovanja pri kupovini avio karata ili usluge posredovanja pri rezervaciji hotelskog smeštaja, upiše cenu od 0,00 dinara.

Rok važenja ponude regulisan je članom 90. Zakona i iznosi minimum 30 dana. Zakon ne određuje koji je maksimalni rok koji ponuđači mogu da ponude u svojim ponudama, ali on mora biti definisan i odrediv u danima.

Kriterijum za izbor najpovoljnije ponude, a samim tim i za dodelu ugovora je najniža ponuđena cena, dok je „rezervni kriterijum“, kriterijum koji se primenjuje u slučaju pribavljanja dve ili više ponuda sa istom najnižom ponuđenom cenom, duži rok važenja ponude."

Rok za podnošenje ponuda ističe 22.03.2019. godine, pa ponuđačima želimo puno uspeha u postupku javne nabavke!