SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Pobeda ponuđača!


Institut za onkologiju Vojvodine ipak zaključio ugovor sa ponuđačem BOB d.o.o. Novi Sad
Institut za onkologiju Vojvodine pokrenuo je nabavku radova na adaptaciji Klinike za internu onkologiju još 21.09.2018. godine, objavivši poziv i konkursnu dokumentaciju. Skoro mesec dana kasnije, 17.10.2018. godine konkursna dokumentacija je izmenjena, a rok za dostavljanje ponuda produžen.

Prva odluka o dodeli ugovora objavljena je 09.11.2018. godine, kojom je ugovor dodeljen grupi ponuđača GAT d.o.o. Novi Sad i AB&CO Geosystems d.o.o. na koji je ponuđač BOB d.o.o. Novi Sad uložio zahtev za zaštitut prava, o čemu je objavljeno obaveštenje 13.11.2018. godine. Komisija kod naručioca je ovaj zahtev za zaštitu prava ocenila kao osnovan, ali je u ponovljenoj odluci o dodeli ugovora ugovor ponovo dodelila istoj grupi, ovog puta uz nešto drugačije obrazloženje. U prvoj odluci, naručilac je ocenio da ponuđač BOB d.o.o. nije ispunio poslovni, dok je u drugoj odluci naručilac naprasno primetio i greške u dokazivanju kadrovskog kapaciteta.

Ponuđač je bio uporan pa je 03.12.2018. godine i na ovu odluku uložio zahtev za zaštitu prava, o čemu je naručilac obaveštenje objavio sutradan. Naručilac je ovaj, poslednji zahtev za zaštitu prava ocenio kao neosnovan, i predmetnu dokumentaciju dostavio Republičkoj komisiji za zaštitu prava. Postupajući po podnetom zahtevu, komisija je donela Rešenje od 28.12.2018. godine, zaprimljeno od naručioca 06.02.2019. godine, a kojim se zahtev za zaštitu prava usvaja i delimično poništava postupak javne nabavke.

Postupajući po nalogu komisije, naručilac je izvršio ponovno stručnu ocenu ponuda i donela odluku o dodeli ugovora, kojom je konačno, ugovor dodeljen ponuđaču čija ponuda nije imala nedostatke i kome je trebala biti dodeljena još prvom odlukom. Obaveštenje o zaključenom ugovoru objavljeno je 18.03.2019. godine.

Iz ovog postupka nabavke svi bismo mogli nešto da naučimo: ponuđači kako se štite sopstvena prava i kako se ne odustaje, posebno onda kada naručilac očigledno krši zakon, a naručioci da stručnu ocenu vrše što stručnije, kako se novac poreskih obveznika ne bi rasipao i na nadoknadu troškova zaštite prava, nekad i više puta, po istom osnovu.

Puno uspeha u javnim nabavkama želi Vam Institut za javne nabavke!