SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Od Štadlera još 18 vozova: Ugovorena nabavka vredna 112,32 miliona evra


Srbija voz nabaviće od kompanije Štadler Poljska najmanje 18 elektromotornih vozova za regionalni saobraćaj, piše u obaveštenju Evropske banke za obnovu i razvoj.
Ugovor je, kako se ističe, dodeljen Štadleru 27. decembra kao najboljem ponuđaču na tenderu raspisanom još u februaru 2020. godine.

Vrednost ugovorene nabavke je približno 112,32 miliona evra, a finansira se iz kredita EBRD.

U saopštenju se podseća da je Srbija voz planom poslovanja za 2019. godinu planiralo nabavku najmanje 18 novih elektromotornih jedinica (EMU) za regionalni saobraćaj na celoj teritoriji Srbije.

Evropska banka za obnovu i razvoj tada je odobrila Srbija vozu kredit u iznosu od 100 miliona evra za kupovinu novih 18 vozova, sa četiri vagona.

Iz EBRD je tada rečeno da očekuju da će ovo poboljšanje usluga Srbija voza podstaći nove putnike da počnu više da koriste železnički transport, što dugoročno može doprineti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Vozovi su namenjeni za prevoz putnika sa pratećim prtljagom u regionalnom saobraćaju, a kako se ističe, vozovi će biti takvi da mašinovođa njima može da upravlja pouzdano i bezbedno, uz najveći mogući stepen automatizacije.

Pored Štadlera, na tender su se prijavili i Alstom Transport i konzorcijum STS trains (Hitachi).

Podsetimo, Srbija je sa Štadlerom u aprilu ugovorila nabavku tri brza voza u vrednosti od 62,19 miliona evra.

Reč je o elektromotornim vozovima za brzinu od 200 km/h, za saobraćaj na relaciji Beograd-Novi Sad-Subotica.

Prvi od tri voza stigao je u oktobru.