SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Nova najava izgradnje puta iako je javna nabavka obustavljena


Predsednik Srbije u jučerašnjem obraćanju naciji ponovo govorio o brzoj saobraćajnici do Kikinde

Aleksandar Vučić je na poslednjoj konferenciji govorio o planu razvoja do 2025. godine, te najavio da će se u narednom periodu u Srbiji intenzivno raditi na velikim infrastrukturnim projektima, putevima, obnovi železničke mreže, kao i kanalizacionoj mreži. On je među najznačajnije projekte koji se tiču putne infrastrukture u Vojvodini istakao novu, brzu saobraćajnicu. - Završen je Koridor 10, kao i Koridor 11 koji ide ka Crnoj Gori. Sada ćemo graditi nekoliko poprečnih puteva kroz našu zemlju. Povezaćemo brzom saobraćajnicom Sombor i Kikindu - objasnio je predsednik Srbije.

Međutim, početak ovih radova još uvek se ne nazire i teško je očekivati da bi uskoro uopšte mogli biti aktuelizovani. Trenutno dostupni podaci pokazuju da je javna nabavka za izradu Studije opravdanosti sa Idejnim projektom izgradnje brze saobraćajnice IB reda, granični prelaz sa Mađarskom (Bački Breg) - Sombor - Kula - Vrbas - Srbobran - Bečej - Kikinda - granični prelaz sa Rumunijom (Nakovo) obustavljena jer do isteka roka, 30. marta tekuće godine, nije stigla ni jedna ponuda. Procenjena vrednost nabavke iznosila je 300 miliona dinara bez PDV-a. Prema navodima iz konkzrsne dokumentacije, ovaj putni pravac „predstavlja veoma značajnu drumsku komunikaciju u funkciji saobraćajnog povezivanja Srbije sa Mađarskom i Rumunijom”. Predmetna trasa buduće brze saobraćajnice omogućuje vezu Bačke i Banata sa centralnom i zapadnom Srbijom preko auto puta Beograd – Subotica - navedeno je u obustavljenom konkursnom pozivu.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i direktor Puteva Srbije, Zoran Drobnjak, su tokom posete Somboru, u jeku izborne kampanje, izrazili očekivanje da će do kraja godine biti završena projektno-tehnička dokumentacija za veoma zahtevnu, brzu saobraćajnicu Sombor-Kikinda čija je procenjena vrednost oko 835 miliona evra. - To je važan put koji će povezati Rumuniju, Mađarsku i Srbiju i doprineti razvoju industrije u ovom delu Srbije. Plan je da 2021. započnemo izgradnju - izjavila je pre nešto manje od dva meseca ministarka Mihajlović.