SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Kanton Sarajevo kreće u samostalne procedure nabavke vakcina


Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (KS) dobio je u ponedjeljak 18. januara zaključak Vlade KS kojim ga obavezuje da pokrene proceduru nabavke vakcina protiv COVIDA-19 u vrijednosti 2.000.000 konvertibilnih maraka (oko million eura)

Nakon što su primili zahtjev Vlade, kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao direktor ovog Zavoda Sakib Katana, tražiće mišljenje od Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine (BiH), koji postupak nabavke će se primijeniti u ovom slučaju, imajući u vidu hitnost, kao i specifičnost predmeta nabavke i dobavljača.

Biće, kako je naveo, upućen i dopis prema proizvođačima i veledrogerijama kako bi se ispitalo tržište u skladu sa javnim nabavkama.

Vlada Kantona Sarajevo, jednog od deset u Federaciji BiH, u petak 16. januara je donijela odluku da u okviru zakonskih mogućnosti samostalno krene u nabavku vakcina.

Bosanci i Hercegovci za sada mogu računati samo na vakcine iz programa COVAX-sa koje su naručene preko državnog Ministarstva civilnih poslova, i za koje se ne zna kada će stići, te na rusku vakcinu čiju je nabavku inicirao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Premijer KS Edin Forto za RSE kaže, kako imaju iskustvo sa nefunkcionisanjem državne vlasti, te da kantoni mogu da krenu u samostalnu nabavku vakcina.

“Ne bi bio prvi put da državna vlast kasni. Svjesni smo toga da Vijeće ministara ne funkcioniše najbolje. Ko god prvi dođe do vakcina, super je, samo da vakcine dođu do građana. Prioritetno je da vakcine dođu ovdje, svejedno je ko ih nabavlja”, dodaje on.

Čeka se mišljenje Agencije za javne nabavke

U Vladi Kantona Sarajevo, čekaju mišljenje Agencije za javne nabavke o tome kakav će proces nabavke vakcina biti, da li će u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama biti riječ o pregovaračkom postupaku ili javnom pozivu.

“Moramo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama propisati proces pomoću kojeg možemo doći do tih vakcina, a Zakon o javnim nabavkama predviđa i hitne nabavke i izuzimanje u određenim slučajevima”, podsjeća Forto.

Da bi neka vakcina, pa i ona protiv COVID-a 19, bila stavljena u promet u Bosni i Hercegovini (BiH), neophodno je da je odobri Agencija za lijekove i medicinska sredstva.

Prema njegovom mišljenju, ključno je da vakcine dođu što prije u BiH.

“Da možemo otvoriti naše institucije, škole, da zaštitimo naše zdravstvene radnike, najstarije, najugroženije i da možemo otvoriti ekonomiju. Da nam ljetna sezona ne promakne” objašnjava i podsjeća na iskustvo Izraela koji, kako kaže, plaća i duplu cijenu samo da bi dobio što više vakcina.

U drugim kantonima ne razmišljaju o samostalnoj nabavci vakcine

U ostalim kantonima, ali ni sa nivoa Federacije BiH, za sada se ne razmišlja o samostalnoj nabavci vakcina.

Iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) su potvrdili za RSE da Ministarstvo zdravstva tog kantona nije učestvovalo u razgovorima oko nabavke vakcina i da 'za sada ne planiraju da u proces nabavke idu samostalno'.

Iz Bosne i Hercegovine do sada su upućene porudžbine putem dva mehanizma za vakcine protiv korona virusa.

Ni u Kantonu 10, za sada nije poduzeto ništa kada je riječ o nabavci, niti se razmišljalo o nabavci vakcina direktno, budući da je tek nedavno imenovana vlada tog kantona, potvrdio je za RSE Milan Mihaljević, pomoćnik ministra zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Kantona 10.

Ministar zdravlja Zeničko-dobijskog kantona (ZDK) Adnan Jupić za RSE kaže kako se problem vakcinacije rješava na državnom nivou.

„Problem vakcinacije, znači problem države i brojne su nedoumice tu, od dobijanja dozvole od Agencije za lijekove, do prijema i skladištenja. Jer ako mi u ZDK vakcinišemo ljude, a u KS ili Tuzli ili u RS ne vakcinišu, nismo uradili ništa“, kaže on.

Jupović dodaje kako je Zakon o javnim nabavkama BiH toliko složen i limitirajući, da bi kantonima trebalo najmanje tri do četiri mjeseca da nabave vakcine, te da se zbog toga skoro niko ni ne odlučuje da krene samostalno u nabavku vakcine.

Komplikovana procedura javnih nabavki?

Zakon o javnim nabavkama BiH u članu 4. predviđa da ugovorni organ može biti svaka institucija vlasti u Bosni i Hercegovini, entitetima, Brčko Distriktu, na nivou kantona, grada ili opštine.

To znači da svaka institucija vlasti sa bilo kog nivoa u BiH može biti ugovorni organ koji može provoditi postupak javne nabavke. U slučaju Kantona Sarajevo i nabavke vakcina to će biti Zavod zdravstvenog osiguranja KS, koji ima oko million eura budžetskog novca, sa pozicije sredstava namijenjenih za borbu protiv korona virusa.

Zbog, kako tvrde, komplikovanih procedura u sistemu javnih nabavki, zastupnici Kluba Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH su u posljednjem kvartalu 2020. godine uputili u zakonodavnu proceduru prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama BiH.

Raniji prijedlog iz jula mjeseca 2020. godine nije dobio 'zeleno svjetlo' Ustavnopravne komisije Parlamentarne skupštine BiH.

„Bosna i Hercegovina treba pod hitno unaprijediti sistem javnih nabavki, te apeliramo još jedanput na Ustavnopravnu komisiju da prijedlog Zakona o javnim nabavkama BiH ne blokira u komisijskoj fazi, te da zastupnicima u Parlamentu BiH omogući diskusiju i izjašnjavanje o prijedlogu i eventualno amandmansko djelovanje“, navode iz Kluba zastupnika DF.

Dženan Đonlagić, šef Kluba Demokratske fronte (DF) u Parlametarnoj skupštini BiH (PSBiH) kaže za RSE kako postojeći zakon o javnim nabavkama ima 'dosta kompliciranu proceduru i uzima puno vremena'.

Prema tom zakonu entitetske vlade i resorna ministarstva zdravstva i ministarstvo zdravstva Brčko distrikta morali bi prenijeti ovlaštenja na Vijeće ministara BiH da krene u direktno pregovaranje sa dobavljačima za vakcinu protiv COVID-19.

„Cijenimo da bi novim izmjenama zakona to pitanje se trebalo riješiti na način da se definira izuzeće po tom pitanju, s obzirom da se radi o predmetnoj nabaci od opšteg interesa i tiče se zdravlja građana BiH i zato apeliramo da, ukoliko je problem da taj zakon predloži DF, neka isti prijedlog preuzme Vijeće ministara i izmijeni ga i dopuni. Vrijeme nije saveznik BiH s obzirom da je i regija, Evropa i svijet su svi u procesu imunizacije, a BiH ne“, kaže Đonlagić.

U martu 2020. godine Agencija za javne nabavke BiH je saopštila da u situaciji krajnje hitnosti, kada nije moguće primijeniti redovne postupke javne nabavke, ali, ipak, postoji dovoljno vremena, može se koristiti pregovarački postupak, bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

U Ministarstvu civilnih poslova ne znaju kada će vakcina stići u BiH

Kako BiH nema državno ministarstvo zdravstva, posao oko nabavke vakcina preuzelo je Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje ima Sektor za zdravstvo, pa je u septembru potpisan ugovor za nabavku 1.232.000 doza vakcina putem COVAX mehanizma.

U ovom Ministarstvu za RSE kažu da je BiH kada je riječ o nabavci vakcine u okviru COVAX mehanizma, ispunila sve obaveze u skladu sa dinamikom koja je od države zahtijevana, no da nemaju zvanične potvrde kada će tačno vakcina biti isporučena.

„O datumu i načinu isporuke vakcina očekujemo da uskoro budemo informisani, jer plan isporuke ne pravi Ministarstvo civilnih poslova“, navodi se u pisanom odgovoru iz Ministarstva.

U opticaju su četiri potencijalne vakcine, ali i dalje nema odgovora koja od njih će biti uvezena u Bosnu i Hercegovinu.

Dodaju kako su u stalnoj komunikaciji i sa predstavnicima Evropske unije (EU) u vezi sa nabavkom vakcine, te da je nerealno očekivati da BiH vakcine dobije prije drugih zemalja članica EU.

„Ono što je izvjesno jeste da se Bosna i Hercegovina na vrijeme prijavila za vakcine. Temeljem povratne informacije iz EU koje dobijamo iz Evropske unije očekujemo da ćemo u okviru tog mehanizma dobiti tražene količine kada BiH bude na redu za isporuku“, navodi se u pisanom dopisu iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Nadležne institucije u entitetima i Brčko distriktu, uz koordinaciju Ministarstva civilnih poslova, provode aktivnosti kako bi bili spremni za prihvat vakcine u trenutku kada to COVAX i EU to zatraže.

U Ministarstvu civilnih poslova kažu kako apsolutno ne stoji konstatacija da će BiH posljednja dobiti vakcinu, nego jednakopravno, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana koje su u programu nabavke kroz COVAX i EU.

„Nijedna zemlja koja učestvuje u okviru COVAX instrumenta nije do sada izvršila nabavku vakcina, tako da BiH nije niti prva koja će dobiti vakcine, ali zasigurno ne bi trebala biti posljednja, jer to jamči EU“, dodaju u odgovoru.

Tvrde i kako je BiH među prvim zemljama uplatila cjelokupan iznos za naručenu količinu vakcina, te da očekuju da će BiH u najskorije vrijeme zajedno sa drugim državama učesnicama dobiti informacije o raspoloživim količinama vakcina za nabavku.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH rekli su kako je, u ime zdravstvenih institucija, iskazana potrebe za nabavkom dodatnih 892.000 doza vakcina proizvođača Pfizer i Moderna u okviru EU mehanizma.