SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Devet kompanija i konzorcijuma prošlo u drugu fazu tendera za gradnju HE Čebren


Vlada Severne Makedonije odabrala je devet konzorcijuma i kompanija koje su se kvalifikovale za drugu fazu tendera za dodelu koncesije za korišćenje voda koja podrazumeva izgradnju hidroelektrane (HE) Čebren na Crnoj reci i upravljanje postojećom HE Tikveš.

HE Čebren trebalo bi da ima kapacitet od 333 MW, dok se investicija procenjuje na 570 miliona evra. Informacija o uspešnoj fazi pretkvalifikacije, kao i činjenica da su u igri ostali energetski giganti poput kompanija EDF i PowerChina, mogu se smatrati kao dobar razvoj situacije, imajući u vidu da je u proteklih 15 godina svih 13 tendera za izgradnju HE Čebren propalo.

Uslove za pretkvalifikaciju nije ispunio samo konzorcijum Eiffage – Vaterlu-Andritz-Norconsult

Deset kompanija i konzorcijuma podnelo je ponude u pretkvalifikacionoj fazi, a samo jedna je diskvalifikovana, saopštila je Vlada Severne Makedonije.

Konzorcijum Eiffage – Vaterlu-Andritz-Norconsult, koji uključuje kompanije iz Francuske i Austrije, nije uspeo da prođe prvu fazu tenderskog postupka.

Posle ocene prijava 10 učesnika tendera, komisija za ocenjivanje usvojila je listu sa devet kompanija i konzorcijuma koje ispunjavaju zahteve pretkvalifikacije, saopštila je vlada.

Na spisku su turski konzorcijumi ENKA-Kolin i Ozaltin – Yapı Merkezi, dve kineske kompanije Gezhouba i Power Construction Corp. (PowerChina), francuski EDF i austrijski konzorcijum EVN i Verbund, kao i Webuild (ranije Salini Impregilo ) iz Italije i konzorcijumi Cobra i Cobra Hidraulika iz Španije i Public Power Corporation (PPC) i Archirodon iz Grčke.

Projekat bi trebalo da bude sproveden kao javno-privatno partnerstvo

Vlada je naložila komisiji za ocenjivanje da obavesti kompanije i konzorcijume da su prošli fazu pretkvalifikacije i da saad sledi druga faza.

Izgradnja HE Čebren i upravljanje postojećom HE Tikveš biće ugovoreni kao javno-privatno partnerstvo (JPP) sa pobednikom na tenderu. Ideja je da se osnuje zajednička firma sa državnom kompanijom Elektrani na Severna Makedonija (ESM).

Rok za dostavljanje ponuda u pretkvalifikacionoj fazi, koja je započeta prošle godine, bio je prvo 3. april, a onda je prvo produžen do 5. juna, pa onda i do 18. decembra.