SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Delegati Parlamenta BiH odbili dopune Zakona o javnim nabavkama


Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu usvojili dopune Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima. Opšta većina je bila za usvajanje izmjena, ali nije bilo entitetske većine. To znači da će se ova dva zakona morati dodatno usaglašavati.

Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je 25. februara po hitnoj proceduri usvojio i uputio Domu naroda na hitno usvajanje dopune ova dva zakona.

Cilj dopune Zakona o javnim nabavkama je omogućavanje nabavke vakcina za provođenje imunizacije stanovništva Bosne i Hercegovine od COVID-19 na najbrži način, te osiguranje zaštite njihovog života i zdravlja.

Dopuna Zakona o javnim nabavkama predviđa da se u hitnim slučajevima poput pandemije vakcine mogu nabaviti po kraćim procedurama, jer propisane procedure podrazumijevaju i vrijeme za odabir ponuđača i žalbeni period.

Izmjene zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima omogućavaju postupanja nadležnih organa u situacijama kada proizvođač lijekova za zarazna oboljenja traži posebne uslove.

‘’Pfizer je zatražio dodatne i izravne razgovore sa svim zemljama identificiranim za prijem cjepiva u prvom valu, o dodatnoj kontroli uspostavljenih hladnih lanaca, u kojima će vakcina biti deponovana, kao i pravno administrativnih procedura’’, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

“Ukoliko mi ovo danas ne usvojimo, nabavke vakcina će podlijegati rokovima koji su propisani u zakonu i tada možemo mi biti krivi što nismo otklonili i tu prepreku za brzu nabavku vakcina”, rekao je delegat Bakir Izetbegović, apelujući na delegate da usvoje izmjene.

Dodao je kako je potrebno omogućiti da se procedure nabavke vakcina direktno od proizvođača vrše po zakonu u nekoliko dana, a ne kao do sada da to traje par mjeseci.

No, većina delegate iz Republike Srpske glasala je protiv.

Jedan broj delegata i dalje smatra da ove izmjene nisu neophodne za nabavku vakcina ukoliko postoji volja i odgovornost izvršne vlasti, jer kako kažu postojeća zakonska regulativa daje prostora za nabavku vakcina.

‘’Za nabavku respiratora ili ruskih vakcina u RS nisu trebale izmjene, jer Zakon o javnim nabavkama daje mogućnost da se uvoz nesmetano izvrši’’, kazala je delegatkinja Dušanka Majkić.

BiH trenutno ima potpisane ugovore o nabavci vakcina za 40 posto stanovništva. Naručeno je milion i 232 hiljade doza kroz COVAX mehanizam, za 20 posto populacije kroz GAVI.

Pored toga naručeno je i dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina u okviru mehanizma Evropske unije.

Proizvođači su u posljednjem dopisu upućenom Ministarstvu civilnih poslova BiH naznačili da se prva isporuka za BiH može očekivati od sredine februara, ne precizirajući krajnji rok za dostavu.

U međuvremenu, Republika Srpska (RS) nabavila je ruske vakcine i vakcinisanje u tom entitetu započelo je 12. februara.

Federaciji BiH predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donirao je 10.000 AstraZeneca vakcina protiv COVID-19 .